"aku punya satu seribu juta impian."

Saturday, April 20, 2013

refuse cara baik . how

bismillahirrahmanirrahim
assalamualaikum

        ye . i know i ashik pakai baju ni je . nak wat lagu mana . dah baju ni je yang ohsem . kih kih kih .

i kadang kadang macam dah tatau nak jawab apa bila kita terpaksa tolak permintaan orang . ha . bukan tolak apa . tolak macam kena paksa makan ? err . hari tu pergi rumah kawan sekolah . kebetulan pergi waktu lunch . memang padan la muka . niat hati nak makan kat luar . tapi citer dia cani :

ayah dia:  dik, masuk lah makan dulu .
aku:  eh ta pe cik . saya dah makan dah (padahal memang lapa)
ayah dia:  makanlah . kitorang baru makan ni
kawan:  jom lah makan .
aku:  aku tak lapa
mak dia:  jom la makan haa . baru ni haa nak mula
aku: pika aku tak nak . aku kenyang . kau gi lah makan

in this moment , i dah tatw nak refuse macam mana lagi . rasa nyesal gila singgah rumah orang time lunch hour . memang lah kan . orang kata rezeki jangan ditolak . tapi malu lah. sampai sampai rumah orang terus makan .

itu satu hal
bila ambil nasi sikit . dia suruhnya tambah lagi . den ni dah la makan nasi sikit . lauk banyak tambah tambah kalau ada ayam . hehe .

ayahdia:  eh  nah tambah lagi .
aku . cik dah kenyang dah ni ha
mak:  pika amek nasi tambah kat kawan kau ni. sikit sangat makan
ayah dia :  nah amek lauk ni (sambil hulur)
aku :  (jalan mudah cakap )  saya memang makan sikit . tapi banyak kali
mak dia :  haa bagus sebenannya camtu . baru boleh kurus
aku: (gemuk ke)
 ayah dia : masih paksa makan
aku: (senyum)
dah tatau nak buat apa . basuh tangan je

satu hal lagi . bila nak beransur pulang . ayoo . lagi mahu refuse cara baik .

aku: cik balik dulu .
ayah dia: la . balik dah . ajak kawan tu masuk dulu
aku: tak pe cik . nak balik kl ni .
ayah dia:  la . ajak lah .
aku: senyum dan blah . heheh . (maaf pakcik)

so citer dia sekarang . acane nak refuse orang tua cara baik eyk ? hati orang tua kena jaga . dan aku ni memang biadap sikit . so maaflah . pakcik dan makcik luar sana kalau saya "biadap" eyk . ampun . anak masih muda bergetah gitu . hehe.

well . time is always jealous with us . bila jumpa talk talk talk talk and talk . non stop . !! 
luv thira and mira . :) 


No comments:

Post a Comment